Apel categoric pentru rezolvarea cazului Smicală. Suspendă România relațiile diplomatice

Zeci de medici, avocați, ingineri, profesori, jurnaliști și oameni de cultură au semnat un comunicat prin care cer autorităților române și finlandeze fie să rezolve grabnic situația copiilor Cameliei Smicală.

De asemenea, se cere tragerea la răspundere a celor vinovați de abuzuri împotriva acestor cetățeni români rezidenți în Finlanda, fie să se întrerupă relațiile diplomatice dintre cele două state până la soluționarea bine-cunoscutului caz Smicală (Jalaskoski).

Comunicat:

Către:
– Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis
– Ministerul Afacerilor Externe
– Ambasada României în Finlanda
– Consulatul Onorific al României la Savonlinna
– Ambasada Finlandei la București
– Consulatul Onorific al Finlandei la București

Consulatul Onorific al Finlandei la Constanța

– Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban
– Senatul României
– Camera Deputaților din România

În acest an (2020) am sărbătorit 100 de ani de relații diplomatice între România și Finlanda. Cele două state s-au bucurat de relații reciproc avantajoase pe mai multe planuri: politic, diplomatic, economic, sectorial etc. Pe viitor se dorește consolidarea relației bilaterale între aceste două țări.

Apreciem ca fiind importante aceste rapoarte între state și salutăm celebrarea centenarului, dar ținem să subliniem faptul că pentru noi, românii, relațiile interumane sunt primordiale și prioritare tuturor celorlalte tipuri de relații.

În acest sens, cerem suspendarea oricăror relații interstatale până la soluționarea bine-cunoscutului caz Smicală (Jalaskoski).

Maria si Mihai Jalaskoski, doi copii cu cetățenie dublă (română și finlandeză), aflați pe teritoriul Finlandei (dar având domiciliul legal în România) sunt ținuți captivi în centre pentru minori, împotriva voinței lor și încălcându-li-se nenumărate drepturi fundamentale reglementate de normele U.E., de normele statului finlandez și de cele ale statului român.
Vă rugăm să luați în considerare voința poporului român care se identifică astfel cu familia Smicală! Sunt frații și compatrioții noștri care au suferit, pentru o perioadă mult prea indelungată (15 ani), tratamente absolut inumane. Aceste tratamente trebuie să înceteze de îndată!

Nu putem celebra un centenar de la începerea relațiilor între țările noastre „sărbătorind” în același timp distrugerea sistematică a vieții, a sănătății fizice și psihice a fraților noștri români aflați pe teritoriul Finlandei.

Pentru noi, poporul român, aceste relații bilaterale au o relevanță nulă, atât timp cât cazul Smicală nu este rezolvat. Cerem suspendarea acestor relații până la eliberarea celor doi copii Smicală!

Rugăm insistent autoritățile responsabile și abilitate pentru a interveni în acest caz să respecte drepturile familiei Jalaskoski, să aplice legile în vigoare și să demonstreze astfel că cetățenii români aflați pe teritoriul Finlandei sunt respectați ca oameni, ca cetățeni români și ca membri ai Uniunii Europene.

Știrea inițială

Un nou miting de solidarizare cu doctorița Camelia Smicală va avea loc marți, 13 iunie, începând cu ora 11:00, în fața Palatului Victoria. În aceeași zi în care premierul Grindeanu se întâlnește, la sediul Guvernului, cu șeful guvernului finlandez.
Românii sunt chemați să iasă și marți, 13 iunie, în stradă pentru a cere eliberarea copiilor doctoriței Camelia Smicală. Tot marți, premierul Finlandei se întâlnește cu premierul Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria. „Veniți să-i cerem eliberarea copiilor Maria și Mihai Smicală și redarea minorilor mamei lor, Camelia Smicala, medic român exemplar în Finlanda. Manifestația va fi autorizată”, au scris organizatorii acțiunii, pe pagina de Facebook „Libertate pentru Maria si Mihai Smicala!”.

În preajma vizitei premierului Finlandei în România, profesorul Leon Dănăilă s-a arătat solidar cu doctorița Camelia Smicală și copiii săi, afirmându-și convingerea că românca va reuși să-și obțină copiii înapoi. Reputatul neurochirurg consideră că este necesară implicarea mai mare a statului român.

Românii s-au solidarizat cu medicul Camelia Smicală, ai cărei copii au fost luați abuziv de statul finlandez, și pe 21 mai, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, când mitinguri de susținere a româncei au avut loc în mai multe orașe din țară.

Cei doi copii ai doctoriței Smicală au fost răpiți de statul finlandez și au fost abuzați psihic și fizic într-un mod care amintește de practicile totalitare, antiumane, ale regimurilor naziste și comuniste. De exact un an, Maria, de 10 ani, și Mihai, de 11 ani, sunt separați în centre de plasament diferite. Nici Ambasada României în Finlanda nu are acces – nici măcar telefonic – la cei doi copii, cetățeni români.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *