Christian adventure – Redescoperirea aventurii montane

 

Jack Kerouac spunea, la un momentat dat: „Jumping from boulder to boulder and never falling, with a heavy pack, is easier than it sounds; you just can’t fall when you get into the rhythm of the dance”. Însă aventura printre piscuri și urcușuri implică mult mai mult decât pasiune. Ei trebuie să îi atribui şi conduita. De ce? Pentru că, deși prima aduce cu ea deplinătatea trăirilor și adrenalină, cea de-a doua întregește cu adevărat aventura și o transformă în pură dedicație.

Adevărul este că timpul nostru liber și calitatea acestuia sunt calculate ca fiind egale cu raportul dintre responsabilizarea turistului și a eficienței turismului, în general. Oamenii care se dedică drumețiilor trebuie să conștientizeze, încă de la început, această valoare a monumentelor naturale și a tradițiilor naționale.

În prezent, este nevoie de o schimbare, iar aceasta trebuie să apară în primul rând de la structura noastră individuală, pentru a direcționa o întreagă mentalitate generală.

Despre aceste lucruri am vorbit și cu Catalin Berenghi de la Christian Adventure, o școală de ghizi montani, care vrea să promoveze o atitudine diferită a celor ce vor să se dedice expedițiilor montane și valorilor naturale ale acestora.

Alexandra Bogza: Cum s-ar interpreta „dragostea faţă de munte” prin viziunea Christian Adventure?

Catalin Berenghi: Pentru noi, muntele este mai mult decât o distracţie. Dincolo de frumuseţe, este o modalitate de a te descoperi pe tine. Este o probă de voinţă, de rezistenţă, este posibilitatea de a-ţi descoperi şi depăşi propriile limite.

Christian Adventure este o şcoală de ghizi montani care are ca scop, în primul rând, promovarea valorilor naţionale. Prin intermediul ei, dorim educarea tinerei generaţii în spiritul respectării şi promovării tradiţiilor şi valorilor culturale româneşti. De asemenea, dorim să sprijinim şi să dezvoltăm turismul montan civilizat.

Alexandra Bogza: Cine a adus prima pereche de bocanci, primele lemne pentru focul de tabăra sau, cu alte cuvinte, de unde a venit inițiativa proiectului?

Catalin Berenghi: Totul a pornit în 1997 cu doi tineri (eu şi Cristian Pandele) care împărtaşeau aceeaşi pasiune pentru munte. Pe fondul unei lipse totale de implicare a autorităţilor din domeniu, dar şi din cauza lipsei unor iniţiative private, am pornit această şcoala de ghizi montani, cu gândul de a promova turismul montan şi, de ce nu, chiar România. În acelaşi timp, Christian Adventure poate fi şi o alternativă plăcută şi sănătoasă de petrecere a timpului liber, o modaliate de a cunoaşte oameni noi si interesanţi, o modalitate de a-ţi depăşi propriile limite.

Alexandra Bogza: Cui i se adreseză?

Catalin Berenghi: Oricărui tânăr între 16 şi 30 de ani, care e în căutarea unei alternative active de a-şi petrece timpul. Oricine este interesat de a se descoperi şi redescoperi pe sine, dar şi a afla lucruri noi despre România.

Alexandra Bogza: Cum arată structura activităților pentru seriile pe care le aveți?

Catalin Berenghi: Christian Adventure este structurată pe două planuri: unul teoretic şi altul practic. Cursanţii participă, în fiecare sâmbătă, la cursurile teoretice ce au loc în cadrul Facutăţii de Geografie. Aici le predăm cursuri specifice ca: turism montan, echipament, orientare în teren, alpinism, speologie, alimentaţie, psihologie turistică şi prim-ajutor.

Cam o dată pe lună se pleacă în ceea ce noi numim „o aplicaţie” – o „excursie” practică ce are loc, în general, în week-end, prin care punem în aplicare cele învăţate. Dificultatea aplicaţiilor va creşte pe parcurs pentru ca fiecare cursant să se poată învăţa şi să se adapteze treptat în stilul propriu drumeţiei montane. Totodată, în cadrul aplicaţiilor, includem cât mai multe vizite la mănăstiri, saline sau alte monumente naturale şi culturale. Turismul nu înseamnă doar să te duci pe munte şi să te întorci. El se referă şi la a întelege ceea ce vezi, care este istoria locului, ce alte lucruri frumoase sunt de explorat. La sfârşitul seriei, cursanţii susţin un examen teoretic, de testare a cunoştiinţelor acumulate, dar şi unul practic.

Pe parcursul aplicaţiilor, încercăm să punem accent pe lucrul în echipă. Ne axăm pe activităţile de grup, cum ar fi concursuri de orientare pe echipe cu premii consistente, focuri de tabară şi, bineînţeles, cântece de munte.

Alexandra Bogza: Cât m-ar costa, ca începător, să cultiv această pasiune a drumeților alături de voi (taxă, echipament, etc.)?

Catalin Berenghi: Să începem cu înscrierea propriu zisă: pentru a face parte din şcoala de ghizi ai nevoie doar de 3 poze tip buletin, o copie a CI şi de 50 de lei. Cursurile sunt gratuite, iar pentru aplicaţii se plăteşte o taxă „studenţească” pentru a acoperi cheltuielile de transport şi de cazare. Echipamentul tehnic îl oferim gratuit (corzi, hamuri, pioteti, busole etc.).

Echipamentul fiecărui cursant depinde în mod direct de acesta. Primul curs este un training despre echipament, pentru a ne asigura că vor afla ce este extrem de necesar pentru un începător. În timp, odată cu experienţa şi dificultatea aplicaţiilor, cursanţii se pot echipa corespunzător. În plus, aceştia pot beneficia de anumite reduceri la articolele montane datorită anumitor colaborări speciale pe care le-am pregătit cu principalele magazine de echipament montan.

Alexandra Bogza: După cei 16 ani de activitate, cum ar arăta un top 5 al evenimentelor favorite?

Catalin Berenghi: În 16 ani, e greu să cuantifici oamenii sau întâmplările petrecute. În total au trecut pragul acestei şcoli peste 4000 de cursanţi. Fiecare dintre cele 27 de serii m-au surprins prin amestecul foarte interesant de oameni ce au format o legătură puternică indiferent de vârstă, statut social, etc.Pot spune, însă, că în urma acestor experienţe, întodeauna păstram multe amintiri frumoase.

Alexandra Bogza: Să discutăm puțin și despre turismul montan. Cum l-ați defini în câteva cuvinte?

Catalin Berenghi: Potenţialul montan din ţara noastră este enorm. Poţi întreprinde cam orice activitate aferentă turismului de acest tip pentru că dispunem de o varietate naturală formidabilă. Este doar o chestiune de ce vrei sau ce îţi place să faci. Însă, marea problemă este lipsa de interes a autorităţilor – spaţiile de campare nu sunt amenajate corespunzător, dacă nu sunt chiar inexistente, traseele montane nu sunt marcate corespunzător, cabanele sunt vechi, nerenovate, uneori chiar lipsite de condiţiile minine, obiectivele turistice de interes sunt subfinaţate, etc.

Alexandra Bogza: Ce asteptări aveţi pentru 2014 sau pentru anii viitori?

Catalin Berenghi: Anul acesta lucrurile se vor schimba mult pentru noi. Avem câteva noi proiecte şi planuri ambiţioase. Am început prin deschiderea unui sediu pe unul dintre bulevardele principale ale capitalei, iar în viitorul apropiat dorim ca, pe lângă dezvoltarea şcolii de ghizi, să redeschidem o nouă versiune a vechiului BTT (Biroul de tabere pentru tineret). Vrem să readucem în şcoli şi în licee acele excursii şi tabere de care noi ne aducem aminte cu foarte mare plăcere.

Dincolo de amintiri de neuitat, credem că există şi o responsabilitate faţă de noile generaţii, pe care vrem să ne-o asumăm – dorim să redescopere alături de noi România. Pentru noi este foarte important să le insuflăm ce înseamnă un turism civilizat şi, bineînţeles, promovarea valorilor naţionale care, din păcate, de multe ori sunt ignorate sau subapreciate.

Alexandra Bogza: Când se anunță noua voastră recrutare pentru aventură?

Catalin Berenghi: Noua serie, cu numărul 28, va începe din luna noiembrie. Înscrierile deja au început, iar noi aşteptăm cu mare interes un număr cât mai mare de cursanţi.

 

Pe cărări de munte, spre depăşirea propriilor limite

În anul 1997, începea o poveste frumoasă care, datorită unei pasiuni strașnice pentru munte, continuă să scrie file în viețile celor care îndrăznesc să i se alăture.

Este vorba despre Școala de Ghizi Christian Adventure, inițiată de doi tineri: Cristian Pandel (Turistu’) și Cătălin Berenghi (Mistrețu’).

Anii au trecut, iar nenumărate generații au fost modelate după valorile culturale naționale, de mulți, nedescoperite, iar de alții, uitate.

Cursurile teoretice și aplicațiile montane se desfășoară pe parcursul a nouă luni. Nouă luni de noțiuni de geografie, istorie, avalanșe, pericole montane, psihologie turistică, supraviețuire, prim ajutor, orientare turistică, alpinism, abordate atât la nivel teoretic, cât și practic. Suficient timp cât să îţi însușești o multitudine de cunoștințe, să te îmbogățești, să devii mai viu, mai prezent.

Experiențe noi care te schimbă, te întăresc, cu care nu ai ocazia să te întâlnești în viața de zi cu zi. Iar presiunea unui grup de peste 100 de colegi, a instructorului ghid care te împinge de la spate, îți pot oferi impulsul de care aveai nevoie pentru a-ți depăși temerile și barierele.

O perioadă continuă de dezvoltare personală, care te aduce mai aproape de tine, de ceilalți, de natură, de Dumnezeu.

Traseele montane spre peisaje care te fac să uiți să mai respiri, finalizate cu cucerirea unui vârf, și a propriilor limite, vizitele la diverse obiective cu o valoare istorică și religioasă deosebită, sub îndrumarea unor călugări, preoți, oameni care împărtășesc cu drag despre istoria noastră, informații și povești neștiute, transmise din generație în generație, nopți petrecute la căldura focului, cântând despre dragoste de munte alături de noi prieteni.

Sunt doar câteva dintre activitățile desfășurate în cadrul Școlii de Ghizi Christian Adventure, să-ți ofere un caleidoscop de sentimente, senzații, gânduri pentru a privi mai frumos viaţa, propria țară şi oamenii!

Pentru unii dintre colegi, înviorarea la prima oră a dimineții, mersul în monom, condițiile meteorologice vitrege și respectarea anumitor reguli au reprezentat partea mai puțin agreabilă, dar care a adăugat puţină sare și piper întregii experiențe.

Diana
,,Cea mai tare experiență! După un an cu Școala de Ghizi sunt mult mai bogată în amintiri, în prieteni, în momente de neuitat, în curaj să mă aventurez pe poteci și cărări de munte. Excursiile și drumețiile alături de Christian Adventure au fost și sunt pentru mine o deschidere către o lume și o Românie fascinantă, cu o istorie bogată, locuri minunate și oameni deosebiți.

Fiecare ieșire a adus un mix de sentimente, adrenalină, emoții și trăiri unice pe care doar muntele le poate da, cu peisaje copleșitor de frumoase și bucuria unui traseu reușit. Fiecare drumeție a fost o lecție de autodepășire, disciplină, respect pentru natură și dragoste de munte, performanță și dedicare.

Vă avertizez, Școala de Ghizi dă dependență!”

Mara
,,Pentru mine, Școala de Ghizi a însemnat un nou fel de a privi modul în care îmi petrec timpul liber, mi-a adus aminte despre cât de bine poți să te simți în natură, pe munte, și cât de multe poți să înveți de la el și de la oamenii din jur, dar mai ales cât de mult ajungi să te cunoști pe tine în diverse condiții.

Mi-a plăcut mult faptul că am cunoscut oameni diferiți și am învățat de la fiecare câte ceva. Școala Christian Adventure ne-a învățat să fim uniți, organizați, independenți, disciplinați. Cred că este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat până acum. A fost un fel de inițiere pentru povestea cu muntele, un început frumos.”

Corina
,,Totul a început cu dorința de a cunoaște oameni noi, fiind mutată de curând în București. Nu mi-am imaginat că se va transforma într-o experiență de neuitat și va duce la inițierea mea către o nouă pasiune: muntele. Experiențele de pe munte trăite alături de Școala de Ghizi Christian Adventure m-au ajutat să îmi depășesc limitele și să îmi doresc mereu să ajung tot mai sus.

Acum, de fiecare dată când plec munte-5pe munte, mă gândesc la acel moment când mă voi întoarce acasă să povestesc experiența trăită, împlinirea pe care am avut-o pe cel mai înalt vârf și sentimentul de admirație față de peisajele care îți rămân întipărite în memorie.

Nimeni nu a zis ca este ușor să urci pe munte. Poți întreba orice ,,munțoman” care merge 10 ore cu rucsacul în spate prin ploaie și vânt dacă a fost ușor. Răspunsul lui va fi, cu siguranță, unul negativ. Dar cred că nu este potrivit să îi adresăm această întrebare. Este suficient să te uiți la zâmbetul din poza suprinsă pe vârf și ai să-i poți citi pe chip cât de mândru este de performanța lui.

Sunt recunoscătoare Școlii de ghizi Christian Adventure pentru experiențele minunate trăite pe munte și prietenii câștigați. Mi-a inspirat dragostea față de munte, dorința de a străbate tot mai multe cărări și ambiția de a cuceri vârfuri și mai înalte. Povestea abia este la început.”

Marian
,,Am terminat această școală și pot spune că fiecare persoană ar trebui să trăiască o asemenea experiență. Deși, am depus mai mult efort în ciuda așteptărilor mele, a meritat.

Am descoperit o nouă modalitate de a mă destinde, de a ieși din rutina zilnică, de a fi eu însumi alături de alte persoane cu aceeași dorință și nevoie de libertate.

Mai multe decât atât nu aș dori să vă împărtășesc, pentru că v-aș fura din plăcerea de a experimenta chiar voi momente unice pe cărări de munte, sub îndrumarea echipei Școlii de Ghizi Christian Adventure.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *